Zázračný vplyv olivového oleja

Olivový olej je tekutý olej získavaný z olív, ktoré sa najviac pestujú v Taliansku, Grécku a Španielsku. Tieto krajiny taktiež predstavujú hlavných dodávateľov olivového oleja do ostatných krajín. Tento olej môže byť použitý na mnoho účelov a teda nie len na prípravu chutných pokrmov ale aj v kozmetike, lekárnictve alebo ako palivo v prípade olejovej lampy.

Rozlišuje niekoľko druhov olivového oleja, závisí to hlavne na spracovaní a kyslosti oleja.Prvý typ je extra panenský olivový olej, ktorý je lisovaný za studena a to pri teplote do päťdesiat stupňov. Jeho kyslosť neprekračuje hodnotu 0,8%. V prípade, že je olej lisovaný bez kôstok, označuje sa ako- Denocciolato. Tento typ sa považuje za najkvalitnejší. Ďalší je panenský olivový olej, ktorý má kyslosť do 2%. posledný je obyčajný olivový olej s kyslosťou do 3,3%. Z toho teda vyplýva, že čím nižšia kyslosť, tým kvalitnejší olej. Preto ak máte na výber, viete po akom siahnuť.

V studenej kuchyni sa najviac odporúča používať extra panenský olivový olej . Tak si zachová všetky svoje výživové hodnoty. Najlepšie je poliať si zeleninový šalát pár lyžicami oleja každý deň a váš potrebný prísun zdravých látok z tohto jedinečného oleja bude zabezpečený.

Čo sa týka jeho blahodárnych účinkov na zdravie, za spomienku ich stojí hneď niekoľko. Podieľa sa na znižovaní rizika vzniku srdcovo- cievnych ochorení. Udáva sa, že u mužov znižuje riziko vzniku infarktu až o približne osemdesiat percent. Podporuje trávenie a celkovú funkciu tráviaceho traktu. Má skvelé účinky aj na pokožku. Pridáva sa preto do mnohých krémov a mydiel. Jeho liečivé vlastnosti na kožu sa využívajú aj pri liečbe popálenín a iných poškodení kože, na liečbu akné a pod. Niektoré zdroje uvádzajú, že tri lyžice oleja denne vám pomôžu pri snahe schudnúť. Je jedným z najlepších zdrojov zdravých tukov a vitamínu E, ktoré si síce môžeme zabezpečiť pomocou výživových doplnkov, avšak takto ich máte v prirodzenej podobe a teda pre telo jednoduchšie stráviteľné. Takisto účinkuje ako antioxidant, čím významne prispieva k lepšiemu zdraviu.